Till minne av Susanne Wiigh-Mäsak

Susanne Wiigh-Mäsak

susanne-amb-flors-grogues_marc-blancsusanne-in-memorandum_marc-blanc

Detta avsnitt är mycket speciellt. Det är en ödmjuk hyllning till vår uppskattade vän, kollega, maka och grundare av Promessa, Susanne Wiigh-Mäsak, som dog den 1 september 2020 i sitt hemland, Sverige. Under det senaste året kämpade Susanne mot en malign cancer, dock med sin vanliga positivism, och alltid med uppmuntrande ord till andra.

Om Susanne 

Susanne föddes den 9 augusti 1956 i Göteborg. Redan som barn visade hon intresse för växter, och som vuxen blev trädgårdsarbete en passion, varför kompostering blev en väsentlig del av hobbyn och därmed blev den organiska livscykeln en naturlig tillämpning. Detta beteende var  ett arv från hennes far, som på sitt eget sätt praktiserade och tillämpade regeln att göra de uppenbarligen rätta sakerna, om ingen annan trädde fram som det goda exemplet. Susannes mamma uppmuntrade alltid Susanne med beröm och genom att berätta för henne att hon kommer att Klara allt hon tar sig för. Därför kände Susanne sig alltid kvalificerad för sitt uppdrag, bland annat började hon utbilda människor om aerob kompostering/mask-kompost – Susanne marknadsförde till och med sin egen designade kompost.

För nästan 25 år sedan (i mitten av 90-talet) insåg Susanne vad hennes uppdrag i livet skulle bli. Som biolog (BA i videnskab, biologi från Göteborgs universitet) kände hon till vetenskapen bakom den organiska nedbrytningen, den organiska livscyrkeln och på ett begavåt sätt kopplade hon ihop sin kunskap inom biologi till begravningsindustrin. Hon insåg att när vi väl ha avslutat våra liv är våra kroppar inget annat än organiskt material, så hon kunde inte bortse från möjligheten att göra något riktigt bra för miljön, samhället och för individen genom att hjälpa begravningsbranschen att förstå och att följa den mest optimala för  det organiska livet i naturen, så som det är tänkt – och därmed vara helt åtskilt från våra individuella tankar om vår själ.

Susanne grundade företaget Promessa 2001. Sedan dess har hon engagerat med kropp och själ för att sprida budskapet om sin respektfulla och miljövänliga begravningsmetod, Promession®. Susanne deltog och talade på mässor och utställningar över hela världen och på konferenser säsom Idea City och TEDx, för att inte glömma alla intervjuer hon gav till journalister från länder runt om i världen. Hon forskade, designade, utvecklade och testade den tekniska utrustningen med sin man Peter, som också är biolog. Hon träffade och pratade med investerare, begravningsbyråer, regeringar, förvaltningar och kyrkor i många länder på alla kontinenter, men inget annat land kom hennes hjärta så nära hennes älskade Sydkorea. Susanne fokuserade inte bara på de traditionellt viktiga företagskontakterna utan ägnade tid åt att personligen svara på e-postmeddelanden från individer och Promessa Friends från mer än 100 länder. Hennes sista hon år fokuserade på att välja ut och utbilda Promessas representanter och ambassadörer, för att fortsätta uppdraget att lansera den miljövänliga och klimatsmarta lösning som Promession är. Det fanns både goda och svåra tider, men trogen till sin natur lyckades Susanne alltid ha ett positivt svar och mycket tålamod.

Susanne har lämnat oss ett stort arv i form av det framsteg och den förbättring som Promession ger vår miljö, vårt samhälle och individerna. Ett arv som vi, tillsammans med dig och alla andra som vill ha ett hållbart alternativ, är fast beslutna att onsätta till verklighet, inte bara för Susanne utan för planeten och därmed för oss själva, för våra barn och kommande generationer .. .

Susanne skulle själv ha velat vara en gåva tillbaka till naturen, men för tillfället kan hennes önskan inte uppfyllas helt, så låt oss arbeta vidare så att det en dag kommer att bli verklighet och ett naturligt alternativ för alla.

Vi saknar dig mycket, vår kära Susanne.

Susanne vid Ideacity Talks 

Some of our Promessa Friends’ messages about Susanne

“Hon var en underbar och vacker person. Världen har förlorat ännu en begåvad person” – Anna M.P.

“Jag träffade henne för 3 år sedan när hon kom till Hong Kong. Hon är en trevlig person och har ett leende ansikte hela tiden” – Em E.

“Jag kommer ihåg henne i Colombia som den entreprenören, som är intresserad av att bidra till planeten, snälla låt inte hennes arv dö” – Sebastián G.

“Hon var verkligen en eld själ för Promessa!” – Ammi L.

“Du gav så mycket och det kändes som om jag kände dig” – Susanne V.

“Jag hade nöjet att prata med Susanne en gång. Hon var en visionär” – Lisa M.

“Susanne var en så vacker, varm, visionär och en generös person” – Sara K.

“Susanne var en inspiration, en exceptionell dam som jag hade fördelen att träffa. Hennes arbete är inspirerande och jag litar på att det kommer att fortsätta” – Kevin A.

“En av de största hjältarna och vackraste själarna genom tiderna har somnat och berikat stjärnhimlen ovanför oss. Stor förlust och sorg” – Natti K.

“Världen behövde Susanne i många år till. Nu måste vi bevaka alla hennes framgångar och föra Promessa till dess slutförande” – Kerstin P.

“Mycket ledsen att du inte fick fortsätta att driva och inspirera med ditt och Peters stora projekt” – Ulla B.

“Hon var verkligen en inspiration och jag hoppas att Promession blir normen över hela världen” – Debbie O.

“Jag kommer att sakna dina vackra bilder av allt underbart i naturen” – Marie Luise T.

“Jag lovar att göra vad jag kan för att fortsätta arvet” – Kajsa W.

“Finaste Susanne som banade väg för en bättre värld” – Monica G.

“En sådan outtröttlig kämpe Susanne! – Seppo K.

“Du var en stor kämpe för det du tog som din livsuppgift! – Inga F.

“Trevliga, kloka, generösa, omtänksama Susanne, vilken förlust för din familj, vänner och världen att du inte fick mer tid” – Anna E.

“Hon hade en så underbar energi” – Victor M.

“Jag arbetade med Susanne i mitt skrivande och uppskattade djupt hennes engagemang vision och livsverk. Världen är en mycket bättre plats eftersom Susanne levde och gav av sina gåvor till oss alla” – Lucinda H.

“Låt oss fortsätta att stödja Susannes viktiga livsverk” – Lina L.

“Hennes kunskap var RÄTT och jag var tacksam för att ha kunnat få prata med henne. I grund och botten sa hon till mig: förändring händer genom att ta hand om jorden och göra a ditt bästa ….” – Hanna F.

“Du har varit så helt närvarande i så många sammanhang och spridit din visdom och uppfinningsrikedom på så många sätt. Tack för att du gav oss privilegiet att lära känna dig lite, lite grand. Du fascinerade mig tidigt och jag” Jag har följt dig så länge som jag kommer ihåg … Det var ett trevligt ögonblick, det när vi träffade varandra för några år sedan. Tack också för det ögonblicket, du professionella kvinna – medmänsklig ib i till minsta detalj, och din främmande kraft kommer att leva för evigt med mig, och jag kommer att bli påmind om din gärning i varje kontakt med Guds vackra natur. Tack för att du är där! “- Elisabeth G.

Några av våra Promessa Friends meddelanden om Promessa (digital bok skapad av Susanne) 

https://promessa.se/our-promessa-friends-talks/

screen-shot-2020-10-22-at-20-50-27

Susannes tal vid TEDx 

Om du vill se Susannes tal om Promessa 2016, vänligen klicka på länken nedan. I den här videon förklarar Susanne principerna för Promession-metoden.

TEDx Susanne

Promessa-korten skapade av Susanne 

Och snälla se Promessa-korten, byggda från anonyma Promessa-vänners vackra kommentarer och våra bilder, mest av allt Susannes egna foton från hennes trädgård:

screen-shot-2020-10-22-at-20-43-06